Steve Jobs

  • 2015. december 25.

    Steve Jobs

    Steven Paul Jobs az informatika történetének a legmeghatározóbb alakja. Nem volt jólképzett, nem indult előnnyel, nem támogatta senki! Volt egy célja, volt egy elképzelése, és ezek a gondolatok mindig két lépéssel mindenki előtt jártak. A gyermekkor Steve 1955. február 24-én született San Franciscoban, Californiában. Mindkét szülője diák volt, így sem anyja, sem apja, aki szíriai származású vendégdiák volt, nem tudta vállalni a nevelését. Egy éves kora előtt örökbe fogadta egy gazdag házaspár, Paul és Clara Jobs, és ők adták neki a Steven Paul Jobs nevet. Steve a mai napig őket tekinti valódi szüleinek, jóllehet a minimális szintű kapcsolatot a mai napig fenntart valódi szüleivel és azok későbbi gyermekeivel. Az örökbefogadó Paul Jobs mérnök volt a városi elektronikai társaságnál, megadva ezzel a hátteret Steve jövőjéhez. Cupertino Middle Schoolba és Homestead High Schoolra járt a kaliforniai Cupertinóban. Egy iskolai szervezésű látogatás révén jut el először a Hewlett-Packard cég kaliforniai Palo Alto városában működő kutatóközpontjába, aminek a világa azonnal megragadja. Tizenhárom éves korában, elsőéves középiskolásként itt vállal nyári munkát, elektronikai lapkákat szerel össze. Tizenhat éves korában találkozik az egyik legjobb barátjával és partnerével, Steve Wozniakkal, aki szintén a Hewlett-Packardnál dolgozott. Később együtt üzleteltek az illegális “kék dobozok”-kal, amelyek használatával ingyen lehetett telefonálni. A középiskola elvégzése után, 1972-ben Jobs filozófiát és üzleti kultúrát kezdett tanulni a portlandi Reed Főiskolán, Oregonban. Az első év után Jobs otthagyta a főiskolát, hogy karriert csináljon az elektronikai iparban, mint kis videojátékok tervezője az Atarinál. Ekkor jött rá, hogy az ő hivatása a számítógép programozás. A főiskolai évek a rövidségük dacára meghatározóak lettek: az itt elvégzett szépírás kurzus nélkül a Macnek soha nem lettek volna változtatható betűképei vagy arányosan ritkított betűtípusai, nyilatkozta egyszer Jobs. Beindul a cég 1974 őszén újra kapcsolatba lépett Steve Wozniakkal és más számítógép-megszállottakkal egy Szilícium Völgybeli “Homebrew Computer Club” találkozón. Az Atarinál vállalt technikusi állás...
  • Az almás cég letarolta a mobilpiacot. Egy kutatás szerint elképesztő nyeresége van az Apple-nek az okostelefon piacon. Az iPhone óriási profitot jelent a cég számára a részesedéséhez képest a mobilok között. Az 5s, 6 és 6s modellekkel 94%-ra tornázta fel nyereséget. Ebből nyilvánvalóan kitűnik, hogy mennyire messze van a többi gyártó az Appletől.
  • Készen állsz rá, hogy Ashton Kutcher megpróbáljon lenyűgözni a lehető leghitelesebb Steve Jobs alakításával? A haj megvan. A ruha megvan. Az LSD-s mosoly megvan. A szikra megvan. A jOBS a Sundance Film Festivalon fog debütálni egy kiválasztott közönség előtt, széles körben pedig áprilisban adják ki.