Az almás cég 74,5 millió darabot adott el iPhone okostelefonjaiból 2014 negyedik negyedévében, 46 százalékkal többet, mint 2013 negyedik negyedévében. 2014 utolsó három hónapjában óránként 34 ezer darab okostelefont értékesített a vállalat.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elképesztőnek nevezte a termékeik iránti keresletet. Az eladások növekedése különösen jelentős, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az iPhone telefonok átlagára 637 dollárról 687 dollárra nőtt ebben az egy évben. A telefontársaságok által nyújtott kedvezmények miatt a fogyasztók ennél ténylegesen kevesebbet fizetnek egy új telefonért, de az Apple nyereségét ez nem csökkenti.

Az eladási adatokat segítette, hogy tavaly szeptemberben dobta piacra az Apple új iPhone 6 és iPhone 6 Plus telefonjait, amelyek iránt hatalmas érdeklődés volt az Egyesült Államokban és Kínában is. Kínában a jelek szerint piacvezetővé vált az Apple, és tajvani piaccal együtt nézve 16,1 milliárd dollárt bevétele volt ott.

Az Apple kedd éjszaka kiadott negyedéves jelentése szerint nyeresége 2014 utolsó negyedévében 38 százalékos éves növekedéssel elérte a 18 milliárd dollárt. Az Apple még soha nem keresett ennyit három hónap alatt.

Az Apple részvényenkénti nyeresége 48 százalékos növekedés után 3,06 dollár lett, a bevétel 30 százalékos ugrással 74,6 milliárd dollárra emelkedett

A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 2,60 dolláros részvényenkénti profitra és 67,7 milliárd dolláros nyereségre számítottak. Az okostelefonok mellett sikeresen növelte Macintosh számítógépeinek értékesítését az Apple. A Mac gépekből 5,5 millió darabot adtak el a negyedévben 14 százalékos éves növekedéssel. A táblagépek piacán rosszabbul teljesített az Apple, 18 százalékkal csökkentek az eladások, így 21,4 millió darab iPad táblagépet értékesített.

A dollár árfolyamának erősödése más nemzetközi devizákkal szemben negatívan befolyásolta az Apple eredményét, 4 százalékponttal csökkentette a bevétel növekedésének mértékét. A cég azt várja, hogy 2015 első negyedévében is legalább ennyire kedvezőtlen hatása lesz az erős dollárnak.

Tim Cook a negyedéves adatok ismertetése után bejelentette, hogy áprilisba kezdik árulni az Apple új okosóráját, az Apple Watch készüléket. Nem derültek ki újabb részletek az óráról, a vezérigazgató csak annyit mondott, hogy a tervek szerint haladnak a fejlesztési munkával.

Forrás: hirado.hu